De kracht van visualiseren

Kun jij visualiseren?
Sommige mensen twijfelen of ze wel goed genoeg kunnen visualiseren om ermee te kunnen werken. Soms twijfelen mensen daardoor ook of een Completion Process wel werkt. Ze kunnen bijvoorbeeld iets niet letterlijk voor zich zien. Of er is een grote leegte waarin niks lijkt te kunnen ontstaan (ook leegte is trouwens iets waar je mee verder kunt!). Of mensen twijfelen of het wel waar is, wat ze voor zich zien, waardoor ze hun beelden steeds verwerpen. Maar echt: iedereen kan visualiseren. En ieder beeld is waardevol. Niet per se waar, maar wel waardevol.

Een visualisatie-experiment
Stel je maar eens een olifant voor. En laat de olifant nu ergens lopen. Waar loopt hij? Zijn er bergen of grasland? Zijn er meer olifanten om hem heen? Wat doet de olifant daar? Is er water? Wat voor planten zie je in je verbeelding? Is de lucht blauw of zijn er wolken?
Merk je dat je fantasie, je verbeelding, je antwoorden geeft op deze vragen? Er ontstaat een scène en door vragen te stellen en erin te vertoeven, komen er meer details bij.

(Lukt dit experiment niet, en wil je wel graag visualiseren, dan kun je dat met mij samen doen. Dan lukt het zeker!)

Invloed van beelden op je lichaam
Je lichaam reageert op al je mentale beelden, zoals wanneer er water in je mond loopt wanneer je denkt aan eten. Of zoals je bang werd als kind, wanneer je dacht dat er een inbreker in je huis was of dat er een monster onder je bed lag.

Je lichaam reageert ook op beelden die je letterlijk in de wereld ziet of die je in een film ziet of op het nieuws. De beelden die je ziet, maken dat je er iets van vindt, er iets bij voelt. Het heeft invloed op je. Dus wat jij ziet, het verhaal wat je ervan maakt, is subjectief. Je reactie op verhalen, is subjectief. Want je plakt er altijd je eigen verhaal overheen. Dat is helemaal prima. Het gaat erom het verhaal te leren kennen zoals jíj het creëert. Je kunt zo inzicht krijgen in de manier waarop jouw systeem werkt en hoe je ermee kunt omgaan, zodat het ook een stroom van blijdschap en vervulling geeft.

Invloed hebben op jouw verhaal
We hebben allemaal ons levensverhaal. En de manier waarop we dat verhaal onszelf vertellen, heeft invloed op hoe ons hele systeem eraan toe is. Als je verhaal klopt met wie je werkelijk bent, dan zul je je goed voelen en energiek. Dan zult je dingen doen die je gewoon graag doet. Je gaat de uitdagingen aan met vertrouwen in jezelf en je kunnen.
Maar als het verhaal niet meer bij je past, zul je in patronen terecht komen, die je niet wenst. Je zult je er niet goed bij voelen. Als je bijvoorbeeld steeds herhaalt dat je anderen tot last bent, dat je teveel bent of te druk, zul je steeds angst ervaren wanneer je iemand vertelt over jezelf. De angst is als het ware een signaal dat er iets graag je aandacht wil. Dat er overtuigingen zijn en een visie op je situatie die niet meer bij je past.
Door middel van visualisatie kun je in deze situatie gaan zitten, het aandacht geven en ermee werken. Op die manier verander je het verhaal, het patroon en dus je levensverhaal. Visualisatie is een middel om je leven weer te creëren in plaats van vooral te reageren op patronen die je niet dienen.

Visualiseren als taal van je nog onbewuste zelf
Visualiseren is een krachtige methode om je eigen systeem van denken, voelen en willen nog beter te leren kennen en te veranderen. Je kunt ermee in je verleden vertoeven, om dingen te begrijpen of op te lossen. Je kunt ermee in het heden voelen waar je nu staat en wat je volgende stap kan zijn. zo kun je je eigen potentie ontdekken. Je kunt ermee ook in de toekomst vertoeven, misschien om een brug te slaan tussen verleden, heden en mogelijke toekomst. Een toekomst die jij creëert! Als een rode draad in je leven. Er is echt een oneindig aantal mogelijkheden om visualisatie te gebruiken.

Visualisatie in de Completion Process
In de Completion Process wordt ook gebruik gemaakt van visualisatie, namelijk actieve visualisatie. Dat betekent dat je niet een visualisatie volgt die al uitgedacht is, maar dat je een beeldend verhaal laat ontstaan vanuit je eigen systeem. Daar gaan we mee aan de slag! Want die stroom van beelden is een stroom van creatieve, intelligente en helende levenskracht.  Je eigen systeem werkt feilloos en heeft alle oplossingen voor je klaar liggen.

Met deze vorm van actieve visualisatie ben je als het ware bezig met het opruimen en herorganiseren van je innerlijke huis. Wat er niet meer in hoort, doe je weg. Wat niet harmonisch staat, zet je goed neer. Wat er nog bij mag, haal je in huis. Zo ontstaat er ruimte voor de stroom van ‘puur jij’.

En dat ‘puur jij’, met alles wat je bent, wens ik iedereen toe!

Laat een reactie achter

nl_NLNederlands