Hoe kun je je veilig voelen?

Ik heb me lang heel onveilig gevoeld in mijzelf en in de wereld. Zó onveilig dat ik altijd een muurtje van wantrouwen en kritiek klaar had staan. Lange tijd had ik dat niet eens door. Ik liet niet veel binnen en kwam er zelf ook niet uit. Ik stond niet toe dat ik me veilig voelde, want ik had genoeg bewijs dat ik niet veilig wás.

Er waren, naar mijn idee, altijd wel 1001 voorwaarden verbonden aan verbinding. Ergens zat de overtuiging dat ik mezelf moest opofferen, nep moest zijn, om verbinding te mogen maken met anderen. Pleasen, zou je heel kort kunnen zeggen…

En ik heb altijd een goede (onbewuste) neus gehad om me zo te gedragen zoals een ander wenste. Ik smolt gewoon samen met de ander en dan was ik het meest veilig. Maar waar was ik?

Ik stond niet toe dat anderen bepaalde delen van mij zagen. Ik hield zowel negatieve als positievedelen vóór me. Want ik vertrouwde mezelf en de ander niet om die delen te kunnen erkennen en ze te kunnen omvatten.

Nu zit ik in een heel andere fase, gelukkig. En ik heb heel andere ervaringen. En ik heb eens zitten nadenken hoe dat komt. Ik kwam tot deze conclusie:

Veiligheid ontstaat door verbinding.

Hoe meer je je kunt verbinden, hoe meer veiligheid je zult ervaren.

Het is het blíjvend afstoten, onteigenen, ontkennen en afkeuren van dingen en mensen die je een onveilig gevoel geven.

Wanneer je je onvoorwaardelijk kunt verbinden met je néiging iets af te stoten of met je hándeling in afkeuring, dan ontstaat er direct weer een weg terug naar verbinding.

Verbind je dus met jezelf: met je eigen wensen, je neigingen, je innerlijke verhalen, je emoties, je angsten, je gedachten, je belemmerende overtuigingen, je innerlijke kompas. Sta alles toe er te zijn. Verbind je ook met je beoordelingen van goed en fout. Blijf in de stroom van erkennen, toestaan en onvoorwaardelijk verbinden. Wat je ook tegenkomt.

Wanneer je zo alles kunt toestaan te zíjn, mag je wel in actie komen! Je hebt ieder moment de mogelijkheid om te kiezen iets te doen met wat er is. Wat is je gewenste realiteit nu? Wat kun je nu doen? Waar verlang je nu naar?

Een korte ademhalingsoefening kan je enorm helpen om terug in contact te komen met je eigen innerlijke kompas, en dus met je veiligheid. Ik heb er een video over gemaakt. Bekijk hem hier:


Laat een reactie achter

nl_NLNederlands