Emoties, gevoelens en gevoelsstaten

Het verschil tussen een emotie, een gevoel en een gevoelsstaat.

Emoties
Een emotie is een relatief korte reactie op iets wat er gebeurt in je leven. Een emotie duurt zo lang als dat hij nodig is om de behoefte die eronder ligt, te vervullen. De behoefte onder boosheid bijvoorbeeld, is je ik-kracht inzetten ofwel de macht over jezelf terugnemen. Als je ergens boos over bent, kun je je afvragen: “Welke macht over mezelf leg ik bij iets of iemand in de buitenwereld neer?”

Nog een voorbeeld: de behoefte onder jaloezie is drieledig, omdat jaloezie uit drie emoties bestaat: 1. angst, 2. boosheid en 3. verdriet. De behoefte eronder is bijvoorbeeld: 1. inzien dat datgene wat je wilt, jou ook toekomt, 2. Jezelf toestaan te bewegen in de richting die je graag wilt, op jouw eigen, unieke manier en tempo en 3. stilstaan bij het beeld over wat je allemaal had kunnen bereiken/doen/voorkomen als je 1&2 eerder of anders had gedaan.

Gevoel

Een gevoel is een combinatie van fysieke sensaties, gedachten en energetische waarnemingen. Je kunt bijvoorbeeld door een zwaar gevoel in je buik, gedachten van verloren hoop en een naar beneden vallende energie in je lijf en om je heen, herkennen dat je je teleurgesteld voelt. Gevoelens zijn vaak heel herkenbaar voor iedereen, alhoewel er zeker verschillen zijn in hoe iemand iets precies waarneemt in zichzelf.

De emotionele reactie op een gevoel is compleet verschillend per persoon. De ene wordt razend vanwege het gevoel van teleurstelling, de ander blijft stil en vreet zich van binnen op. Emotionele reacties zijn vaak ook gelaagd. Als reactie op teleurstelling, kan bijvoorbeeld een palet van boosheid, verdriet en afkeer ontstaan: “Ik ben boos dat het niet gaat zoals ik wil, het doet me pijn dat ik nu niet heb wat ik wil en ik ga het nooit meer doen.” Boosheid, verdriet en enthousiasme, zouden ook kunnen als emotionele reactie. Dan maakt de teleurstelling dat je met nieuwe moed het beter wilt gaan doen.

Gevoelsstaat

Een gevoelsstaat is een langdurige emotionele staat.

Verdriet bijvoorbeeld is meestal een kortdurende emotie, als reactie op iets wat gebeurt. Als je er uitdrukking aan geeft, waardoor het verwerkt wordt, is het na een poosje weer weg. Dan ontstaat er weer ruimte voor je meer blije zelf of voor een andere emotie die je iets te vertellen heeft.

Toch kan verdriet ook een gevoelsstaat worden, waarbij je dus je verdriet iedere dag voelt, als een soort ondertoon. Dat kan zó gewoon zijn geworden, dat het je niet meer zo opvalt. Het verdriet is dan nooit volledig geuit, waardoor het gebleven is. Je boosheid blijft maar ‘hangen’, omdat je nooit een uitweg ervoor ziet en nooit manieren ziet om de macht over jezelf bij jezelf te houden. Of je jaloezie voor wat anderen bereiken en jij niet, blijft maar in je zitten.

Beperkende en verrijkende gevoelsstaten

Om dit gedachtegoed op een prettige, omvattende manier te begrijpen, kun je het beste het concept ‘goed vs. niet goed’ even uitzetten in je hoofd. Er is geen goed of fout en iedere gevoelsstaat is belangrijk. Iedere gevoelsstaat is een mogelijkheid om óf te kiezen voor vreugde, vrijheid en vrede óf om de oude patronen die de beperkende gevoelsstaat vormen, te herzien en op te lossen.

Bijna iedereen heeft een soort van palet van een aantal gevoelsstaten die maken dat we onszelf herkennen als onszelf. De een is altijd een beetje nonchalant en boos. De ander angstig en verdrietig. De ander misschien verdrietig, kritische en afkerig. Gevoelsstaten zijn onderdeel van onze persoonlijkheid, die we allemaal op onze eigen manier hebben opgebouwd uit loyaliteit aan onze afkomst, zoals onze familie en vroegere omgeving of huidige omgeving. (Hooggevoelige, empathische mensen hebben de neiging om hun gevoelsstaat steeds aan te passen aan hun huidige omgeving. Wat ook interessant is, maar daar ga ik nog wel eens meer over schrijven.)

Gevoelsstaten en frequenties van rollen, aspecten van je leven en innerlijke delen

Iedere gevoelsstaat heeft een bepaalde frequentie. Deze frequenties zijn ook te meten. (Ik doe dat zelf met kinesiologische testen, ofwel spierspanningstesten, wat ongeveer 95% accuraat is.) Zoals mensen als geheel een bepaald palet aan gevoelsstaten uitstraalt, zo is dat ook in het klein:

  1. We bekleden meerdere rollen in ons leven
  2. Ons leven bestaat uit verschillende aspecten
  3. We bestaan uit verschillende innerlijke delen, fysiek en qua lichaamsherinneringen.

Iedere rol en ieder innerlijk deel, resoneert met verschillende paletten aan gevoelsstaten.

  1. Je kunt als moeder heel bazig zijn, terwijl je op het werk veel onderdaniger bent.
  2. Je kunt op het gebied van relaties resoneren op een gevoelsstaat van 500, maar op het gebied van carrière op 200 bijvoorbeeld.
  3. Je hart kan misschien ook op 500 resoneren, maar je lever op 150, vanwege de vastgezette herinnering aan het verbod op boosheid uiten.

De gevoelsstaten boven een frequentie van 500, zijn verrijkend. Je kunt die gevoelsstaat van liefde, vreugde en vrede leren kennen, ook wanneer er ‘lagere’ gevoelsstaten in je aanwezig zijn. Ik zou dat aan iedereen willen aanraden. Die verrijkende gevoelsstaten kún je en mág je namelijk altijd blijven voelen, ook terwijl je in de beperkende gevoelsstaten zit.

Laat een reactie achter

nl_NLNederlands