‘De Plons’ – je diepste positieve intentie opduikelen

Vaak denken mensen angstig dat (een deel van) onze diepste beweegredenen negatief zijn en slecht. Zeker als het om negatief gedrag gaat. Maar dat is helemaal niet zo! Onder ieder gedrag zit een positieve intentie. Ieder gedrag dient je op een bepaalde manier.

Dat iets je dient, betekent niet dat het ook meteen positief is. Want als je je verstopt, omdat je daardoor confrontatie kunt vermeiden, is dat nog niet meteen positief. Het voelt bij lange na niet positief! Er hangt dan nog zoveel omheen..

Daarom is je DIEPSTE positieve intentie ook zo belangrijk om te leren vinden. Die voelt wél altijd positief. Die voelt zelfs heerlijk en krachtig. Puur en authentiek.

Ik heb een eenvoudige, heel diepgaande oefening voor je om je diepste positieve intentie achter ieder gedrag te ontdekken. Je komt in ongeveer 15-30 minuten uit op de bodem van je onderbewuste: bij je diepste positieve wensen, verlangens en behoeften!

Je oordeel over negatief gedrag zal wegsmelten als sneeuw voor de zon! Je kunt DIRECT je positieve intentie gaan ervaren, inplaats van via een enorme, onbewuste omweg. Je kunt je positieve intenties gaan vieren.

Je kunt deze oefening het beste opschrijven.


De Plons gaat zo:

 1. Waar heb je last van?
  Je benoemt een negatieve situatie óf negatief gedrag van jezelf. Iets waar je een hekel aan hebt, iets waar je weerstand tegen hebt of iets wat wringt. Gewoon iets negatiefs.
  Voorbeeld:
  Mij wordt gevraagd om een positieve emotie te voelen in mijn lijf.
 2. Wat is je negatieve overtuiging over de situatie of het gedrag?Voorbeeld:
  (-) Ik kan geen emoties voelen in mijn lijf. Ik denk dat is het niet kan of het niet goed doe. (-)
 3. Op welke manier dient het je om deze overtuiging te hebben?Voorbeeld:
  (+) Het houdt me veilig door niet zomaar iets positiefs te kunnen ervaren. (+)
 4. Herhaal de vragen 3. en 4. tot je uitkomt bij de diepste positieve intentie. Daarbij voel je meestal ineens een grote rust, liefde en sereenheid.

Vervolg voorbeeld:
(-) Positieve dingen zijn moeilijk te ervaren met andere mensen.

(+) Dan hoef ik niet de angst voor oordelen van andere mensen onder ogen te komen.

(-) Er komt altijd een moment dat de oordelen van andere mensen over mij neerbuigend, pesterig en denigrerend zijn.

(+) Dan hoef ik geen moeite te doen om mijzelf te laten zien. Dan mag ik opgeven. Dan is het gerechtvaardigd om niks te doen.

(-) Als ik mijzelf laat zien, ontstaat er afstand tussen mij en de ander. Het betekent dat ik anders ben dan de ander, en dat doet zeer.

(+) Ik wil graag verbinding en blijven ervaren met andere mensen. Iets waar niks persoonlijks tussen zit.


Bij die laatste positieve intentie ontstaat er een plotselinge rust en een ontlading. Dat is het signaal dat we zijn uitgekomen bij de diepste intentie in dit verhaal, een puur verlangen naar verbinding. Iets wat hopelijk iedere pasgeboren baby ervaart en gegund wordt. Iets wat het pure hart graag wil ervaren in deze wereld.

Wat is ervoor nodig om dat hartsverlangen waarheid te maken? Waar zit de energie of de deur waarmee het mogelijk is om verbinding met andere mensen te ervaren, zonder dat er iets persoonlijks tussen zit?

Laat een reactie achter

nl_NLNederlands